DOMOWA CIASTOLINA
Przedstawiamy nasze przedszkolne propozycje na nudę: marchewkolina, dyniolina i bananolina czyli ekspresowe ciastoliny.
Marcherwkolina to jadalna ciastolina, miła w dotyku, pachnąca, czyli po prostu wciąąągająca. A ponadto niezwykle prosta w przygotowaniu! (Podobny efekt uzyskamy wykorzystując zamiast marchewki – dynię. Wszelkie pomarańczowe masy idealnie wpiszą się w różnego rodzaju jesienno-dyniowe klimaty.)
Potrzebujemy tylko 2 składniki:
Ugotowana marchewka (kilka sztuk)
Mąka/skrobia ziemniaczaną (0,5 -1 kg)
Opcjonalnie: zapach do ciasta (np. pomarańczowy) lub np. szczypta cynamonu albo kurkuma.
Przygotowanie:
Obrane marchewki gotujemy (odlewamy wodę), blendujemy warzywa na jednolitą masę, stopniowo dosypujemy mąkę ziemniaczaną porcjami i wyrabiamy ciasto (używamy tyle mąki ile nam potrzeba do oczekiwanej konsystencji). Ciastolina powinna być lekko wilgotna i nie przyklejać się do rąk. Jak dodamy za dużo mąki, to będzie się kruszyć Możemy dodać zapach lub przyprawę do ciasta.
Masa świetnie
sprawdzi się do lepienia, wałkowania, wkrawania ciasteczek i odbijania stempelków. Można jej też spróbować, ( nie za dużo) ponieważ wszystkie składniki są jadalne.
Wskazówka: Najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce (wytrzymuje kilka dni).
Bananolina: tu wystarczy rozgnieść banany i połączyć z mąką ziemniaczaną:)