Potrawy są przygotowywane zgodnie z systemem HACCP. Przedszkole Integracyjne nr 5 zastrzega sobie zmiany w jadłospisie. Od 1 września 2015 r. jadłospisy sporządzane są w oparciu o wymagania zamieszczone w załączniku nr 2 do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań , jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
(Instytutu Żywności i Żywienia 2009)
1. Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie.
2. Bądź codziennie aktywny fizycznie - ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę.
3. Źródłem energii w twojej diecie powinny być głównie produkty znajdujące się w podstawie piramidy (na dole).
4. Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery.
5. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy – mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych.
6. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce.
7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych.
8. Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów.
9. Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę.
10. Pij codziennie odpowiednią ilość wody.
POSIŁKI W PRZEDSZKOLU
śniadanie - godz. 8.00
drugie śniadanie - godz. 10.00
obiad - godz. 12.00
podwieczorek - 14.00
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związki z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W NASZYCH POSIŁKACH:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących zdrowie i prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci.
W naszym przedszkolu zapewniamy dzieciom smaczne i zdrowe posiłki. Podajemy dzieciom pokarmy zawierające najwyższe wartości odżywcze. Uwzględniamy indywidualne potrzeby żywieniowe.
W naszej przedszkolnej kuchni przygotowujemy domowe posiłki - pierogi, naleśniki, kopytka, świeże surówki z warzyw i sałatki owocowe.
Przygotowywane są one w całości w przedszkolu w warunkach zgodnych z przepisami i normami zatwierdzonymi przez rejonową stację sanitarną.
Każdego dnia dzieci jedzą w przedszkolu smaczne posiłki: I śniadanie (grupy starsze niekiedy w formie szwedzkiego stołu), II śniadanie, obiad i podwieczorek. Stanowią one 3/4 dziennego zapotrzebowania dziecka w wieku przedszkolnym na białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy.
Tygodniowy jadłospis jest zawsze dostępny do wglądu rodziców na tablicy ogłoszeń.
DATA |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
29.07.2024r PONIEDZIAŁEK |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), schab gotowany/ ser żółty (3dkg), papryka(3dkg), herbata miętowa z cytryną lub mleko 200ml. |
Kisiel owocowy z owocami do picia 150ml. |
Zupa wielowarzywna (kurczak 2dkg, marchewka 2dkg, kalafior 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, cebula 2dkg, nać pietruszki 1dkg, przyprawy 1g, śmietana 2dkg). Tuńczyk w sosie śmietankowy , makaron, ogórek kiszony (tuńczyk 6dkg, przecier pomidorowym 3dkg, cebula 1dkg, makaron 50dkg, ogórek 8dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Sok pomarańczowy 200ml, chrupki kukurydziane owocowe 3dkg. |
Alergeny |
1,3,5,6,7,8,9 |
|
3,7,9 |
|
DATA |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
30.07.2024r WTOREK |
Rogal maślany (5dkg), masło (1,5dkg), dżem owocowy (3dkg), kakao 200ml. |
Wafelki ryżowe z owocami, galaretka owocowa z owocami do picia 150ml. |
Zupa pomidorowa (kurczak 2dkg, przecier pomidorowy 2dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, koper 1dkg, przyprawy 1g, śmietana 2dkg,ryż 2dkg). Schab gotowany w ziołach, kasza pęczak, bukiet warzyw gotowanych (schab b/k 6dkg, sól i pieprz 1g, kasza 50dkg, koper 1g, marchew mini 4dkg, fasolka szparagowa 4dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Baton owocowy 1szt. |
Alergeny |
1,3,5,6,7,8,9 |
|
3,7,9 |
|
DATA |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
31.07.2024r ŚRODA |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), schab gotowany/ ser żółty (3dkg), papryka, pomidor (3dkg), herbata owocowa lub mleko 200ml. |
Sałatka owocowa 6dkg, podpłomyki 2dkg. |
Zupa gulaszowa z szynką (szynka b/k 2dkg, ziemniaki 20dkg, papryka 2dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, cebula 2dkg, sól i pieprz 1dkg). Jabłka , kasza jaglana, śmietana 9% (kasza 5dkg, jabłka 6dkg, śmietana 10dkg, cukier 1g). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Mleko smakowe. |
Alergeny |
1,3,5,6,7,8,9 |
|
3,7,9 |
7 |