ie wiedzieliśmy, że z marchewki można upiec przepyszne ciasto. Okazało się, że tak. Sami je przygotowaliśmy i sami zjedliśmy.
Blacha pusta, nie poczęstowaliśmy nawet innych dzieci, bo sami wszystko zjedliśmy.
Bardzo chcemy takie ciasto upiec w domu z tatą i mamą.
Oto przepis!!
PRZEPIS NA CIASTO MARCHEWKOWE:
SKŁADNIKI (tortownica o średnicy 24 cm):
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 mały cukier waniliowy
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 3 jajka
- 2 szklanki startej marchewki
W jednym naczyniu łączymy ze sobą wszystkie suche składniki, w drugim ubijamy lekko jaja ze szczyptą soli i olejem. Do suchych składników wlewamy masę jajeczną, delikatnie mieszamy, dodajemy startą marchew, całość łączymy i przelewamy na blachę.
Piec ok. 50 minut w temp. 180 ' C (grzałki góra/ dół).
Żródło http://www.wielopokoleniowo.pl/2020/04/najlepsze-i-najprostsze-ciasto.html