Potrawy są przygotowywane zgodnie z systemem HACCP. Przedszkole Integracyjne nr 5 zastrzega sobie zmiany w jadłospisie. Od 1 września 2015 r. jadłospisy sporządzane są w oparciu o wymagania zamieszczone w załączniku nr 2 do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań , jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
(Instytutu Żywności i Żywienia 2009)
1. Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie.
2. Bądź codziennie aktywny fizycznie - ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę.
3. Źródłem energii w twojej diecie powinny być głównie produkty znajdujące się w podstawie piramidy (na dole).
4. Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery.
5. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy – mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych.
6. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce.
7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych.
8. Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów.
9. Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę.
10. Pij codziennie odpowiednią ilość wody.
POSIŁKI W PRZEDSZKOLU
śniadanie - godz. 8.00
drugie śniadanie - godz. 10.00
obiad - godz. 12.00
podwieczorek - 14.00
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związki z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W NASZYCH POSIŁKACH:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących zdrowie i prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci.
W naszym przedszkolu zapewniamy dzieciom smaczne i zdrowe posiłki. Podajemy dzieciom pokarmy zawierające najwyższe wartości odżywcze. Uwzględniamy indywidualne potrzeby żywieniowe.
W naszej przedszkolnej kuchni przygotowujemy domowe posiłki - pierogi, naleśniki, kopytka, świeże surówki z warzyw i sałatki owocowe.
Przygotowywane są one w całości w przedszkolu w warunkach zgodnych z przepisami i normami zatwierdzonymi przez rejonową stację sanitarną.
Każdego dnia dzieci jedzą w przedszkolu smaczne posiłki: I śniadanie (grupy starsze niekiedy w formie szwedzkiego stołu), II śniadanie, obiad i podwieczorek. Stanowią one 3/4 dziennego zapotrzebowania dziecka w wieku przedszkolnym na białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy.
Tygodniowy jadłospis jest zawsze dostępny do wglądu rodziców na tablicy ogłoszeń.
DATA |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
12.05.2025r PONIEDZIAŁEK |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), ser żółty (3dkg), pomidor, rukola (3dkg), mleko 200ml. |
Mix owoców: banan, jabłka 10dkg. |
Rosół (kurczak udźce 2dkg, makaron 3dkg, por 2dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, nać pietruszki 1dkg, sól i pieprz). Potrawka z kurczaka, ryż, ogórek świeży (kurczak udźce 6dkg, śmietana 2dkg, ryż 50dkg, ogórek 8dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Baton owocowy, woda z miętą i cytryną. |
Alergeny |
1,3,5,6,7,8,9 |
|
3,7,9 |
|
Jadłospis bezmleczny |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło roślinne (1,5dkg), ser żółty bezglutenowy (3dkg), pomidor, rukola (3dkg), mleko bez laktozy 200ml. |
Mix owoców: banan, jabłka 10dkg. |
Rosół (kurczak udźce 2dkg, makaron 3dkg, por 2dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, nać pietruszki 1dkg, sól i pieprz). Potrawka z kurczaka, ryż, ogórek świeży (kurczak udźce 6dkg, śmietana bezglutenowa 2dkg, ryż 50dkg, ogórek 8dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Baton owocowy, woda z miętą i cytryną. |
Jadłospis eliminacyjny (marchewka, szpinak) |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), ser żółty (3dkg), pomidor, rukola (3dkg), mleko 200ml. |
Mix owoców: banan, jabłka 10dkg. |
Rosół (kurczak udźce 2dkg, makaron 3dkg, por 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, nać pietruszki 1dkg, sól i pieprz). Potrawka z kurczaka, ryż, ogórek świeży (kurczak udźce 6dkg, śmietana 2dkg, ryż 50dkg, ogórek 8dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Baton owocowy, woda z miętą i cytryną. |
DATA |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
13.05.2025r WTOREK |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), pasta humus (soczewica, pomidory suszone 3dkg), ogórek (3dkg), herbata owocowa lub mleko 200ml. |
Mix owoców: gruszka, jabłka 10dkg. |
Zupa dyniowa z groszkiem ptysiowym (szynka b/k 2dkg, dynia 3dkg, marchewka 2dkg, cebula 3dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, nać pietruszki 1dkg, przyprawy 1g, groszek 2dkg, śmietana 2dkg). Polędwiczki wieprzowe gotowane, kasza gryczana, surówka z sałaty masłowej (polędwiczki 6dkg, kasza 50dkg, sałata 7skg, szczypior 1dkg, jogurt naturalny 1g). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Bułka parówka krojona 3dkg, serek 3dkg. |
Alergeny |
1,3,5,6,7,8,9 |
|
3,7,9 |
7 |
Jadłospis bezmleczny |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło roślinne (1,5dkg), pasta humus (soczewica, pomidory suszone 3dkg), ogórek (3dkg), herbata owocowa lub mleko bez laktozy 200ml. |
Mix owoców: gruszka, jabłka 10dkg. |
Zupa dyniowa z groszkiem ptysiowym (szynka b/k 2dkg, dynia 3dkg, marchewka 2dkg, cebula 3dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, nać pietruszki 1dkg, przyprawy 1g, groszek 2dkg, śmietana bezglutenowa 2dkg). Polędwiczki wieprzowe gotowane, kasza gryczana, surówka z sałaty masłowej (polędwiczki 6dkg, kasza 50dkg, sałata 7skg, szczypior 1dkg, jogurt naturalny 1g). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Bułka parówka krojona 3dkg, serek vege 3dkg. |
Jadłospis eliminacyjny (marchewka, szpinak) |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), pasta humus (soczewica, pomidory suszone 3dkg), ogórek (3dkg), herbata owocowa lub mleko 200ml. |
Mix owoców: gruszka, jabłka 10dkg. |
Zupa dyniowa z groszkiem ptysiowym (szynka b/k 2dkg, dynia 3dkg, cebula 3dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, nać pietruszki 1dkg, przyprawy 1g, groszek 2dkg, śmietana 2dkg). Polędwiczki wieprzowe gotowane, kasza gryczana, surówka z sałaty masłowej (polędwiczki 6dkg, kasza 50dkg, sałata 7skg, szczypior 1dkg, jogurt naturalny 1g). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Bułka parówka krojona 3dkg, serek 3dkg. |
DATA |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
14.05.2025r ŚRODA |
Zupa mleczna (mleko 200ml, płatki ryżowe 3dkg), rogal maślany (3dkg), masło (1,5dkg), powidła śliwkowe (3dkg). |
Mix owoców: mandarynka, jabłka 10dkg. |
Barszcz czerwony (kurczak 2dkg, burak ćwikłowy 3dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, cebula 2dkg, nać pietruszki 1dkg, przyprawy 1g, śmietana 2dkg). Łazanki (makaron łazanki 3dkg, kapusta kiszona 10dkg, włoszczyzna 10dkg, pieczarki 3dkg, mięso wieprzowe 6dkg, sól i pieprz 1g, olej 1g). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Wafelki ryżowe z polewą owocową 1szt. |
Alergeny |
1,3,5,6,7,8,9 |
|
3,7,9 |
|
Jadłospis bezmleczny |
Zupa mleczna (mleko bez laktozy 200ml, płatki ryżowe 3dkg), rogal maślany (3dkg), masło roślinne (1,5dkg), powidła śliwkowe (3dkg). |
Mix owoców: mandarynka, jabłka 10dkg. |
Barszcz czerwony (kurczak 2dkg, burak ćwikłowy 3dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, cebula 2dkg, nać pietruszki 1dkg, przyprawy 1g, śmietana bezglutenowa 2dkg). Łazanki (makaron łazanki 3dkg, kapusta kiszona 10dkg, włoszczyzna 10dkg, pieczarki 3dkg, mięso wieprzowe 6dkg, sól i pieprz 1g, olej 1g). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Wafelki ryżowe z polewą owocową 1szt. |
Jadłospis eliminacyjny (marchewka, szpinak) |
Zupa mleczna (mleko 200ml, płatki ryżowe 3dkg), rogal maślany (3dkg), masło (1,5dkg), powidła śliwkowe (3dkg). |
Mix owoców: mandarynka, jabłka 10dkg. |
Barszcz czerwony (kurczak 2dkg, burak ćwikłowy 3dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, cebula 2dkg, nać pietruszki 1dkg, przyprawy 1g, śmietana 2dkg). Łazanki (makaron łazanki 3dkg, kapusta kiszona 10dkg, włoszczyzna 10dkg, pieczarki 3dkg, mięso wieprzowe 6dkg, sól i pieprz 1g, olej 1g). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Wafelki ryżowe z polewą owocową 1szt. |
DATA |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
15.05.2025r CZWARTEK |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), szynka wieprzowa (3dkg), papryka (3dkg), herbata miętowa z cytryną lub mleko 200ml. |
Mix owoców: kiwi, jabłka 10dkg. |
Zupa ziemniaczana z koperkiem (szynka 2dkg, marchewka 2dkg, por 2gkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, cebula 2dkg, nać kopru 3dkg, przyprawy 1g, śmietana 2dkg). Sos pomidorowy z passaty, makaron wieloziarnisty, ogórek kiszony (przecier pomidorowy 7dkg, cebula 1dkg, czosnek 1dkg, makaron 5dkg, ogórek 8dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Jogurt naturalny 150ml, herbatniki bebe 1szt. |
Alergeny |
1,3,5,6,7,8,9 |
|
3,7,9 |
7 |
Jadłospis bezmleczny |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło roślinne (1,5dkg), szynka wieprzowa (3dkg), papryka (3dkg), herbata miętowa z cytryną lub mleko bez laktozy 200ml. |
Mix owoców: kiwi, jabłka 10dkg. |
Zupa ziemniaczana z koperkiem (szynka 2dkg, marchewka 2dkg, por 2gkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, cebula 2dkg, nać kopru 3dkg, przyprawy 1g, śmietana bezglutenowa 2dkg). Sos pomidorowy z passaty, makaron wieloziarnisty, ogórek kiszony (przecier pomidorowy 7dkg, cebula 1dkg, czosnek 1dkg, makaron 5dkg, ogórek 8dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Serek vege 150ml, herbatniki bebe 1szt. |
Jadłospis eliminacyjny (marchewka, szpinak) |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), szynka wieprzowa (3dkg), papryka (3dkg), herbata miętowa z cytryną lub mleko 200ml. |
Mix owoców: kiwi, jabłka 10dkg. |
Zupa ziemniaczana z koperkiem (szynka 2dkg, por 2gkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, cebula 2dkg, nać kopru 3dkg, przyprawy 1g, śmietana 2dkg). Sos pomidorowy z passaty, makaron wieloziarnisty, ogórek kiszony (przecier pomidorowy 7dkg, cebula 1dkg, czosnek 1dkg, makaron 5dkg, ogórek 8dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Jogurt naturalny 150ml, herbatniki bebe 1szt. |
DATA |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
16.05.2025r PIĄTEK |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), twarożek (3dkg), szczypior/ rzodkiewka (3dkg), kawa inka 200ml. |
Mix owoców: pomarańcza, jabłka 10dkg. |
Zupa pomidorowa z ryżem (kurczak 2dkg, przecier pomidorowy 2dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, koper 1dkg, przyprawy 1g, ryż 2dkg, śmietana 2dkg). Ryba po grecku, kasza bul gur (filet z mintaja 6dkg, przyprawy 1g, olej 3dkg, włoszczyzna 8dkg, kasza 50dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Sok wieloowocowy 200ml. |
Alergeny |
1,3,5,6,7,8,9 |
|
3,7,9 |
|
Jadłospis bezmleczny |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło roślinne (1,5dkg), twarożek bezglutenowy (3dkg), szczypior/ rzodkiewka (3dkg), mleko bez laktozy 200ml. |
Mix owoców: pomarańcza, jabłka 10dkg. |
Zupa pomidorowa z ryżem (kurczak 2dkg, przecier pomidorowy 2dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, koper 1dkg, przyprawy 1g, ryż 2dkg, śmietana bezglutenowa 2dkg). Ryba po grecku, kasza bul gur (filet z mintaja 6dkg, przyprawy 1g, olej 3dkg, włoszczyzna 8dkg, kasza 50dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Sok wieloowocowy 200ml. |
Jadłospis eliminacyjny (marchewka, szpinak) |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), twarożek (3dkg), szczypior/ rzodkiewka (3dkg), kawa inka 200ml. |
Mix owoców: pomarańcza, jabłka 10dkg. |
Zupa pomidorowa z ryżem (kurczak 2dkg, przecier pomidorowy 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, koper 1dkg, przyprawy 1g, ryż 2dkg, śmietana 2dkg). Ryba po grecku, kasza bul gur (filet z mintaja 6dkg, przyprawy 1g, olej 3dkg, włoszczyzna 8dkg, kasza 50dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Sok wieloowocowy 200ml. |