Potrawy są przygotowywane zgodnie z systemem HACCP. Przedszkole Integracyjne nr 5 zastrzega sobie zmiany w jadłospisie. Od 1 września 2015 r. jadłospisy sporządzane są w oparciu o wymagania zamieszczone w załączniku nr 2 do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań , jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
(Instytutu Żywności i Żywienia 2009)
1. Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie.
2. Bądź codziennie aktywny fizycznie - ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę.
3. Źródłem energii w twojej diecie powinny być głównie produkty znajdujące się w podstawie piramidy (na dole).
4. Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery.
5. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy – mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych.
6. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce.
7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych.
8. Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów.
9. Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę.
10. Pij codziennie odpowiednią ilość wody.
POSIŁKI W PRZEDSZKOLU
śniadanie - godz. 8.00
drugie śniadanie - godz. 10.00
obiad - godz. 12.00
podwieczorek - 14.00
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związki z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W NASZYCH POSIŁKACH:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących zdrowie i prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci.
W naszym przedszkolu zapewniamy dzieciom smaczne i zdrowe posiłki. Podajemy dzieciom pokarmy zawierające najwyższe wartości odżywcze. Uwzględniamy indywidualne potrzeby żywieniowe.
W naszej przedszkolnej kuchni przygotowujemy domowe posiłki - pierogi, naleśniki, kopytka, świeże surówki z warzyw i sałatki owocowe.
Przygotowywane są one w całości w przedszkolu w warunkach zgodnych z przepisami i normami zatwierdzonymi przez rejonową stację sanitarną.
Każdego dnia dzieci jedzą w przedszkolu smaczne posiłki: I śniadanie (grupy starsze niekiedy w formie szwedzkiego stołu), II śniadanie, obiad i podwieczorek. Stanowią one 3/4 dziennego zapotrzebowania dziecka w wieku przedszkolnym na białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy.
Tygodniowy jadłospis jest zawsze dostępny do wglądu rodziców na tablicy ogłoszeń.
DATA |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
12.11.2024r WTOREK |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), ser żółty (3dkg), ogórek kiszony (3dkg), kawa inka 200ml. |
Sok wieloowocowy 150ml. |
Zupa dyniowa z groszkiem ptysiowym (kurczak 2dkg, dynia 3dkg, marchewka 2dkg, cebula 3dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, nać pietruszki 1dkg, przyprawy 1g, groszek 2dkg, śmietana 2dkg). Tuńczyk w sosie śmietankowy , kasza pęczak, bukiet warzyw gotowanych (tuńczyk 6dkg, śmietana 3dkg, cebula 1dkg, kasza 50dkg, marchew mini 4dkg, kalafior 4dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Chrupki owocowe Crispy 1szt, galaretka owocowa do picia. |
Alergeny |
1,3,5,6,7,8,9 |
|
3,7,9 |
|
Jadłospis bezmleczny |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło roślinne (1,5dkg), ser żółty bezglutenowy (3dkg), ogórek kiszony (3dkg), mleko bez laktozy 200ml. |
Sok wieloowocowy 150ml. |
Zupa dyniowa z groszkiem ptysiowym (kurczak 2dkg, dynia 3dkg, marchewka 2dkg, cebula 3dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, nać pietruszki 1dkg, przyprawy 1g, groszek 2dkg, śmietana bezglutenowa 2dkg). Tuńczyk w sosie śmietankowy , kasza pęczak, bukiet warzyw gotowanych (tuńczyk 6dkg, śmietana bezglutenowa 3dkg, cebula 1dkg, kasza 50dkg, marchew mini 4dkg, kalafior 4dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Chrupki owocowe Crispy 1szt, galaretka owocowa do picia. |
Alergeny |
1,3,5,6,7,8,9 |
|
3,7,9 |
|
DATA |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
13.11.2024r ŚRODA |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), twarożek (3dkg), szczypior/ rzodkiewka (3dkg), mleko 200ml. |
Mix owoców: mandarynka, jabłka 10dkg. |
Rosół (kurczak udźce 2dkg, makaron 3dkg, por 2dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, nać pietruszki 1dkg, sól i pieprz). Udźce z kurczaka gotowane, kasza bul gur, surówka z pomidorów (kurczak udźce 6dkg, kasza 50dkg, pomidor 7dkg, szczypior 1dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Baton ba zbożowy, woda z miętą i cytryną. |
Alergeny |
1,3,5,6,7,8,9 |
|
3,7,9 |
|
Jadłospis bezmleczny |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło roślinne (1,5dkg), twarożek bezglutenowy (3dkg), szczypior/ rzodkiewka (3dkg), mleko bez laktozy 200ml. |
Mix owoców: mandarynka, jabłka 10dkg. |
Rosół (kurczak udźce 2dkg, makaron 3dkg, por 2dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, nać pietruszki 1dkg, sól i pieprz). Udźce z kurczaka gotowane, kasza bul gur, surówka z pomidorów (kurczak udźce 6dkg, kasza 50dkg, pomidor 7dkg, szczypior 1dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Baton ba zbożowy, woda z miętą i cytryną. |
Alergeny |
1,3,5,6,7,8,9 |
|
3,7,9 |
|
DATA |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
14.11.2024r CZWARTEK |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), parówki z szynki (3dkg), pomidor (3dkg), herbata owocowa lub mleko 200ml. |
Mix owoców: pomarańcza, jabłka 10dkg. |
Zupa wielowarzywna (szynka 2dkg, marchewka 2dkg, kalafior 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, cebula 2dkg, nać pietruszki 1dkg, przyprawy 1g, przecier 2dkg). Sosem truskawkowy, ryż (ryż 50dkg, truskawka 6dkg, jogurt naturalny 10dkg, cukier 1g). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Drożdżówka 1szt, kakao. |
Alergeny |
1,3,5,6,7,8,9 |
|
3,7,9 |
7 |
Jadłospis bezmleczny |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło roślinne (1,5dkg), parówki z szynki (3dkg), pomidor (3dkg), herbata owocowa lub mleko bez laktozy 200ml. |
Mix owoców: pomarańcza, jabłka 10dkg. |
Zupa wielowarzywna (szynka 2dkg, marchewka 2dkg, kalafior 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, cebula 2dkg, nać pietruszki 1dkg, przyprawy 1g, przecier 2dkg). Sosem truskawkowy, ryż (ryż 50dkg, truskawka 6dkg, śmietana bezglutenowa 10dkg, cukier 1g). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Drożdżówka 1szt, mleko bez laktozy. |
Alergeny |
1,3,5,6,7,8,9 |
|
3,7,9 |
7 |
DATA |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
15.11.2024r PIĄTEK |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), pasta z tuńczyka (tuńczyk 2dkg, jaja 0,5szt. na osobę), papryka (3dkg), herbata miętowa z cytryną lub mleko 200ml. |
Mix owoców: kiwi, jabłka 10dkg. |
Barszcz ukraiński (kurczak 2dkg, burak ćwikłowy 3dkg, groch 2dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, cebula 2dkg, nać pietruszki 1dkg, przyprawy 1g, śmietana 2dkg) Łazanki (makaron łazanki 3dkg, kapusta kiszona 10dkg, włoszczyzna 10dkg, pieczarki 3dkg, mięso wieprzowe 6dkg, sól i pieprz 1g, olej 1g). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Jogurt owocowy 1szt, ciastka mix 2dkg. |
Alergeny |
1,3,5,6,7,8,9 |
|
3,7,9 |
7 |
Jadłospis bezmleczny |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło roślinne (1,5dkg), pasta z tuńczyka (tuńczyk 2dkg, jaja 0,5szt. na osobę), papryka (3dkg), herbata miętowa z cytryną lub mleko bez laktozy 200ml. |
Mix owoców: kiwi, jabłka 10dkg. |
Barszcz ukraiński (kurczak 2dkg, burak ćwikłowy 3dkg, groch 2dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, cebula 2dkg, nać pietruszki 1dkg, przyprawy 1g, śmietana bezglutenowa 2dkg) Łazanki (makaron łazanki 3dkg, kapusta kiszona 10dkg, włoszczyzna 10dkg, pieczarki 3dkg, mięso wieprzowe 6dkg, sól i pieprz 1g, olej 1g). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Deser vege 1szt, ciastka mix 2dkg. |
Alergeny |
1,3,5,6,7,8,9 |
|
3,7,9 |
7 |