Potrawy są przygotowywane zgodnie z systemem HACCP. Przedszkole Integracyjne nr 5 zastrzega sobie zmiany w jadłospisie. Od 1 września 2015 r. jadłospisy sporządzane są w oparciu o wymagania zamieszczone w załączniku nr 2 do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań , jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
(Instytutu Żywności i Żywienia 2009)
1. Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie.
2. Bądź codziennie aktywny fizycznie - ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę.
3. Źródłem energii w twojej diecie powinny być głównie produkty znajdujące się w podstawie piramidy (na dole).
4. Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery.
5. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy – mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych.
6. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce.
7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych.
8. Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów.
9. Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę.
10. Pij codziennie odpowiednią ilość wody.
POSIŁKI W PRZEDSZKOLU
śniadanie - godz. 8.00
drugie śniadanie - godz. 10.00
obiad - godz. 12.00
podwieczorek - 14.00
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związki z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W NASZYCH POSIŁKACH:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących zdrowie i prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci.
W naszym przedszkolu zapewniamy dzieciom smaczne i zdrowe posiłki. Podajemy dzieciom pokarmy zawierające najwyższe wartości odżywcze. Uwzględniamy indywidualne potrzeby żywieniowe.
W naszej przedszkolnej kuchni przygotowujemy domowe posiłki - pierogi, naleśniki, kopytka, świeże surówki z warzyw i sałatki owocowe.
Przygotowywane są one w całości w przedszkolu w warunkach zgodnych z przepisami i normami zatwierdzonymi przez rejonową stację sanitarną.
Każdego dnia dzieci jedzą w przedszkolu smaczne posiłki: I śniadanie (grupy starsze niekiedy w formie szwedzkiego stołu), II śniadanie, obiad i podwieczorek. Stanowią one 3/4 dziennego zapotrzebowania dziecka w wieku przedszkolnym na białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy.
Tygodniowy jadłospis jest zawsze dostępny do wglądu rodziców na tablicy ogłoszeń.
DATA |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
2.12.2024r PONIEDZIAŁEK |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), ser żółty/kiełbasa sucha żywiecka (3dkg), papryka (3dkg), herbata z cytryną lub mleko 200ml. |
Mix owoców: banan, jabłka 10dkg |
Zupa wielowarzywna z pomidorami (szynka 2dkg, marchewka 2dkg, kalafior 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, cebula 2dkg, nać pietruszki 1dkg, przyprawy 1g, przecier pomidorowy 2dkg). Makaron tortellini, sos śmietankowy z pieczarkami (makaron 50dkg, pieczarka 3dkg, śmietana 2dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Jogurt z dynią i pomarańczą 100ml, płatki kukurydziane 2dkg. |
Alergeny |
1,3,5,6,7,8,9 |
|
3,7,9 |
7 |
Jadłospis bezmleczny |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło roślinne (1,5dkg), ser żółty bezglutenowy /kiełbasa sucha żywiecka (3dkg), papryka (3dkg), herbata z cytryną lub mleko bez laktozy 200ml. |
Mix owoców: banan, jabłka 10dkg. |
Zupa wielowarzywna z pomidorami (szynka 2dkg, marchewka 2dkg, kalafior 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, cebula 2dkg, nać pietruszki 1dkg, przyprawy 1g, przecier pomidorowy 2dkg). Makaron tortellini, sos śmietankowy z pieczarkami (makaron 50dkg, pieczarka 3dkg, śmietana bezglutenowa 2dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Serek vege z dynią i pomarańczą 100ml, płatki kukurydziane 2dkg. |
Jadłospis eliminacyjny (marchewka, szpinak) |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), ser żółty/kiełbasa sucha żywiecka (3dkg), papryka (3dkg), herbata z cytryną lub mleko 200ml. |
Mix owoców: banan, jabłka 10dkg. |
Zupa wielowarzywna z pomidorami (szynka 2dkg, kalafior 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, cebula 2dkg, nać pietruszki 1dkg, przyprawy 1g, przecier pomidorowy 2dkg). Makaron tortellini, sos śmietankowy z pieczarkami (makaron 50dkg, pieczarka 3dkg, śmietana 2dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Jogurt z dynią i pomarańczą 100ml, płatki kukurydziane 2dkg. |
DATA |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
3.12.2024r WTOREK |
Bułka grahamka (5dkg), masło (1,5dkg), serek homogenizowany (3dkg), kakao 200ml. |
Mix owoców: gruszka, jabłka 10dkg. |
Krupnik jęczmienny (kurczak 2dkg, kasza 3dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, koper 1dkg, przyprawy 1g, koper nać 1g). Kotlet mięsno-warzywny, ryż, surówka z pomidorów (filet z kurczaka 6dkg, bułka tarta 1dkg, sól i pieprz 1g, jajka na 1kg 2szt., marchew 2dkg, brokuł 2dkg, ryż 20dkg, pomidor 7dkg, szczypior 1dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Sok jabłkowo-gruszkowy 100ml, chrupki kukurydziane 1szt. |
Alergeny |
1,3,5,6,7,8,9 |
|
3,7,9 |
|
Jadłospis bezmleczny |
Bułka grahamka (5dkg), masło roślinne (1,5dkg), serek vege (3dkg), mleko bez laktozy 200ml. |
Mix owoców: gruszka, jabłka 10dkg. |
Krupnik jęczmienny (kurczak 2dkg, kasza 3dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, koper 1dkg, przyprawy 1g, koper nać 1g). Kotlet mięsno-warzywny, ryż, surówka z pomidorów (filet z kurczaka 6dkg, bułka tarta 1dkg, sól i pieprz 1g, jajka na 1kg 2szt., marchew 2dkg, brokuł 2dkg, ryż 20dkg, pomidor 7dkg, szczypior 1dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Sok jabłkowo-gruszkowy 100ml, chrupki kukurydziane 1szt. |
Jadłospis eliminacyjny (marchewka, szpinak) |
Bułka grahamka (5dkg), masło (1,5dkg), serek homogenizowany (3dkg), kakao 200ml. |
Mix owoców: gruszka, jabłka 10dkg. |
Krupnik jęczmienny (kurczak 2dkg, kasza 3dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, koper 1dkg, przyprawy 1g, koper nać 1g). Kotlet mięsno-warzywny, ryż, surówka z pomidorów (filet z kurczaka 6dkg, bułka tarta 1dkg, sól i pieprz 1g, jajka na 1kg 2szt., kalafior 2dkg, brokuł 2dkg, ryż 20dkg, pomidor 7dkg, szczypior 1dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Sok jabłkowo-gruszkowy 100ml, chrupki kukurdziane 1szt. |
DATA |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
4.12.2024r ŚRODA |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), twarożek (3dkg), szczypior/ kiełki warzywne (3dkg), herbata owocowa lub mleko 200ml. |
Mix owoców: mandarynka, jabłka 10dkg. |
Zupa ogórkowa (kurczak 2dkg, marchewka 2dkg, ogórek kiszony 3dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, cebula 2dkg, nać pietruszki 1dkg, przyprawy 1g, śmietana 2dkg). Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna, surówka z białej kapusty (filet z kurczaka 6dkg, bułka tarta 1dkg, sól i pieprz 1g, jajka na 1kg 2szt., przecier pomidorowy 2dkg, kasza 50dkg, kapusta 6dkg, marchew 2dkg, jogurt naturalny 1dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Sok wieloowocowy 100ml, herbatniki 1szt. |
Alergeny |
1,3,5,6,7,8,9 |
|
3,7,9 |
|
Jadłospis bezmleczny |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło roślinne (1,5dkg), twarożek bezglutenowy (3dkg), szczypior/ kiełki warzywne (3dkg), herbata owocowa lub mleko bez laktozy 200ml. |
Mix owoców: mandarynka, jabłka 10dkg. |
Zupa ogórkowa (kurczak 2dkg, marchewka 2dkg, ogórek kiszony 3dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, cebula 2dkg, nać pietruszki 1dkg, przyprawy 1g, śmietana bezglutenowa 2dkg). Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna, surówka z białej kapusty (filet z kurczaka 6dkg, bułka tarta 1dkg, sól i pieprz 1g, jajka na 1kg 2szt., przecier pomidorowy 2dkg, kasza 50dkg, kapusta 6dkg, marchew 2dkg, śmietana bezglutenowa 1dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Sok wieloowocowy 100ml, herbatniki 1szt. |
Jadłospis eliminacyjny (marchewka, szpinak) |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), twarożek (3dkg), szczypior/ kiełki warzywne (3dkg), herbata owocowa lub mleko 200ml. |
Mix owoców: mandarynka, jabłka 10dkg. |
Zupa ogórkowa (kurczak 2dkg, ogórek kiszony 3dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, cebula 2dkg, nać pietruszki 1dkg, przyprawy 1g, śmietana 2dkg). Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna, surówka z białej kapusty (filet z kurczaka 6dkg, bułka tarta 1dkg, sól i pieprz 1g, jajka na 1kg 2szt., przecier pomidorowy 2dkg, kasza 50dkg, kapusta 6dkg, cebula 2dkg, jogurt naturalny 1dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Sok wieloowocowy 100ml, herbatniki 1szt. |
DATA |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
5.12.2024r CZWARTEK |
Zupa mleczna (mleko 200ml, płatki owsiane 3dkg), placek drożdżowy (3dkg), masło (1,5dkg). |
Mix owoców: kiwi, jabłka 10dkg. |
Zupa pomidorowa z makaronem (kurczak 2dkg, przecier pomidorowy 2dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, koper 1dkg, przyprawy 1g, śmietana 2dkg,makaron 2dkg). Ryba w ziołach, ziemniaki z koperkiem, surówka z czerwonej kapusty (filet z dorsza 6dkg, bułka tarta 1dkg, jajka na 1kg 2szt, przyprawy 1g, olej 3dkg, ziemniaki 20dkg, kapusta 7dkg, papryka 1dkg, cebula 1dkg, oliwa 1g). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Jogurt naturalny 1szt, ciastka owsiane 2dkg. |
Alergeny |
1,3,5,6,7,8,9 |
|
3,7,9 |
7 |
Jadłospis bezmleczny |
Zupa mleczna (mleko bez laktozy 200ml, płatki owsiane 3dkg), placek drożdżowy (3dkg), masło roślinne (1,5dkg). |
Mix owoców: kiwi, jabłka 10dkg. |
Zupa pomidorowa z makaronem (kurczak 2dkg, przecier pomidorowy 2dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, koper 1dkg, przyprawy 1g, śmietana bezglutenowa 2dkg,makaron 2dkg). Ryba w ziołach, ziemniaki z koperkiem, surówka z czerwonej kapusty (filet z dorsza 6dkg, bułka tarta 1dkg, jajka na 1kg 2szt, przyprawy 1g, olej 3dkg, ziemniaki 20dkg, kapusta 7dkg, papryka 1dkg, cebula 1dkg, oliwa 1g). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Serek vege 1szt, ciastka owsiane 2dkg. |
Jadłospis eliminacyjny (marchewka, szpinak) |
Zupa mleczna (mleko 200ml, płatki owsiane 3dkg), placek drożdżowy (3dkg), masło (1,5dkg). |
Mix owoców: kiwi, jabłka 10dkg. |
Zupa pomidorowa z makaronem (kurczak 2dkg, przecier pomidorowy 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, koper 1dkg, przyprawy 1g, śmietana 2dkg,makaron 2dkg). Ryba w ziołach, ziemniaki z koperkiem, surówka z czerwonej kapusty (filet z dorsza 6dkg, bułka tarta 1dkg, jajka na 1kg 2szt, przyprawy 1g, olej 3dkg, ziemniaki 20dkg, kapusta 7dkg, papryka 1dkg, cebula 1dkg, oliwa 1g). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Jogurt naturalny 1szt, ciastka owsiane 2dkg. |
DATA |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
6.12.2024r PIĄTEK |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), schab gotowany (3dkg), ogórek kiszony (3dkg), herbata miętowa lub mleko 200ml. |
Mix owoców: pomarańcza, jabłka 10dkg. |
Zupa kalafiorowa (kurczak 2dkg, marchewka 2dkg, kalafior 3dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, cebula 2dkg, nać pietruszki 1dkg, przyprawy 1g, śmietana 2dkg). Jabłka, ryż, jogurt naturalny (ryż 5dkg, jabłka 6dkg, jogurt 10dkg, cukier 1g). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Galaretka owocowa z owocami do picia 100ml, Mikołaj 1szt. |
Alergeny |
1,3,5,6,7,8,9 |
|
3,7,9 |
|
Jadłospis bezmleczny |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło roślinne (1,5dkg), schab gotowany (3dkg), ogórek kiszony (3dkg), herbata miętowa lub mleko 200ml. |
Mix owoców: pomarańcza, jabłka 10dkg. |
Zupa kalafiorowa (kurczak 2dkg, marchewka 2dkg, kalafior 3dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, cebula 2dkg, nać pietruszki 1dkg, przyprawy 1g, śmietana bezglutenowa 2dkg). Jabłka, ryż, serek vege (ryż 5dkg, jabłka 6dkg, serek 10dkg, cukier 1g). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Galaretka owocowa z owocami do picia 100ml, Mikołaj 1szt. |
Jadłospis eliminacyjny (marchewka, szpinak) |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), schab gotowany (3dkg), ogórek kiszony (3dkg), herbata miętowa lub mleko 200ml. |
Mix owoców: pomarańcza, jabłka 10dkg. |
Zupa kalafiorowa (kurczak 2dkg, kalafior 3dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, cebula 2dkg, nać pietruszki 1dkg, przyprawy 1g, śmietana 2dkg). Jabłka, ryż, jogurt naturalny (ryż 5dkg, jabłka 6dkg, jogurt 10dkg, cukier 1g). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Galaretka owocowa z owocami do picia 100ml, Mikołaj 1szt. |