Potrawy są przygotowywane zgodnie z systemem HACCP. Przedszkole Integracyjne nr 5 zastrzega sobie zmiany w jadłospisie. Od 1 września 2015 r. jadłospisy sporządzane są w oparciu o wymagania zamieszczone w załączniku nr 2 do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań , jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
(Instytutu Żywności i Żywienia 2009)
1. Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie.
2. Bądź codziennie aktywny fizycznie - ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę.
3. Źródłem energii w twojej diecie powinny być głównie produkty znajdujące się w podstawie piramidy (na dole).
4. Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery.
5. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy – mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych.
6. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce.
7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych.
8. Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów.
9. Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę.
10. Pij codziennie odpowiednią ilość wody.
POSIŁKI W PRZEDSZKOLU
śniadanie - godz. 8.00
drugie śniadanie - godz. 10.00
obiad - godz. 12.00
podwieczorek - 14.00
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związki z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W NASZYCH POSIŁKACH:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących zdrowie i prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci.
W naszym przedszkolu zapewniamy dzieciom smaczne i zdrowe posiłki. Podajemy dzieciom pokarmy zawierające najwyższe wartości odżywcze. Uwzględniamy indywidualne potrzeby żywieniowe.
W naszej przedszkolnej kuchni przygotowujemy domowe posiłki - pierogi, naleśniki, kopytka, świeże surówki z warzyw i sałatki owocowe.
Przygotowywane są one w całości w przedszkolu w warunkach zgodnych z przepisami i normami zatwierdzonymi przez rejonową stację sanitarną.
Każdego dnia dzieci jedzą w przedszkolu smaczne posiłki: I śniadanie (grupy starsze niekiedy w formie szwedzkiego stołu), II śniadanie, obiad i podwieczorek. Stanowią one 3/4 dziennego zapotrzebowania dziecka w wieku przedszkolnym na białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy.
Tygodniowy jadłospis jest zawsze dostępny do wglądu rodziców na tablicy ogłoszeń.
DATA |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
22.04.2025r WTOREK |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), ser żółty (3dkg), ogórek kiszony (3dkg), herbata owocowa lub mleko 200ml. |
Sałatka owocowa 5dkg, wafelki ryżowe 2dkg. |
Zupa wielowarzywna (szynka 2dkg, marchewka 2dkg, kalafior 2dkg, fasolka 2dkg, por 2gkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, cebula 2dkg, nać pietruszki 1dkg, przyprawy 1g, śmietana 2dkg). Sosem truskawkowy, makaron świderki (makaron 50dkg, truskawka 6dkg, jogurt naturalny 10dkg, cukier 1g). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Sok owocowy 200ml. |
Alergeny |
1,3,5,6,7,8,9 |
|
3,7,9 |
|
Jadłospis bezmleczny |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło roślinne (1,5dkg), ser żółty bezglutenowy (3dkg), ogórek kiszony (3dkg), herbata owocowa lub mleko bez laktozy 200ml. |
Sałatka owocowa 5dkg, wafelki ryżowe 2dkg. |
Zupa wielowarzywna (szynka 2dkg, marchewka 2dkg, kalafior 2dkg, fasolka 2dkg, por 2gkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, cebula 2dkg, nać pietruszki 1dkg, przyprawy 1g, śmietana bezglutenowa 2dkg). Sosem truskawkowy, makaron świderki (makaron 50dkg, truskawka 6dkg, śmietana bezglutenowa 10dkg, cukier 1g). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Sok owocowy 200ml. |
Jadłospis eliminacyjny (marchewka, szpinak) |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), ser żółty (3dkg), ogórek kiszony (3dkg), herbata owocowa lub mleko 200ml. |
Sałatka owocowa 5dkg, wafelki ryżowe 2dkg. |
Zupa wielowarzywna (szynka 2dkg, kalafior 2dkg, fasolka 2dkg, por 2gkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, cebula 2dkg, nać pietruszki 1dkg, przyprawy 1g, śmietana 2dkg). Sosem truskawkowy, makaron świderki (makaron 50dkg, truskawka 6dkg, jogurt naturalny 10dkg, cukier 1g). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Sok owocowy 200ml. |
DATA |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
23.04.2025r ŚRODA |
Bułka pszenna (5dkg), masło (1,5dkg), miód (3dkg), kakao 200ml. |
Mix owoców: banan, jabłka 10dkg. |
Zupa pomidorowa z makaronem (kurczak 2dkg, przecier pomidorowy 2dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, koper 1dkg, przyprawy 1g, makaron 2dkg, śmietana 2dkg). Kotlet drobiowy mielony, kasza bul gur, pomidor (filet z kurczaka 6dkg, bułka tarta 1dkg, sól i pieprz 1g, jajka na 1kg 2szt., kasza 50dkg, pomidor 7dkg, szczypior 1dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Baton zbożowy, woda z miętą i cytryną. |
Alergeny |
1,3,5,6,7,8,9 |
|
3,7,9 |
|
Jadłospis bezmleczny |
Bułka pszenna (5dkg), masło roślinne (1,5dkg), miód (3dkg), mleko bez laktozy 200ml. |
Mix owoców: banan, jabłka 10dkg. |
Zupa pomidorowa z makaronem (kurczak 2dkg, przecier pomidorowy 2dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, koper 1dkg, przyprawy 1g, makaron 2dkg, śmietana bezglutenowa 2dkg). Kotlet drobiowy mielony, kasza bul gur, pomidor (filet z kurczaka 6dkg, bułka tarta 1dkg, sól i pieprz 1g, jajka na 1kg 2szt., kasza 50dkg, pomidor 7dkg, szczypior 1dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Baton zbożowy, woda z miętą i cytryną. |
Jadłospis eliminacyjny (marchewka, szpinak) |
Bułka pszenna (5dkg), masło (1,5dkg), miód (3dkg), kakao 200ml. |
Mix owoców: banan, jabłka 10dkg. |
Zupa pomidorowa z makaronem (kurczak 2dkg, przecier pomidorowy 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, koper 1dkg, przyprawy 1g, makaron 2dkg, śmietana 2dkg). Kotlet drobiowy mielony, kasza bul gur, pomidor (filet z kurczaka 6dkg, bułka tarta 1dkg, sól i pieprz 1g, jajka na 1kg 2szt., kasza 50dkg, pomidor 7dkg, szczypior 1dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Baton zbożowy, woda z miętą i cytryną. |
DATA |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
24.04.2025r CZWARTEK |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), serek topiony (3dkg), ogórek/ rukola (3dkg), herbata rumiankowa lub mleko 200ml. |
Mix owoców: pomarańcza, jabłka 10dkg. |
Zupa szpinakowa (szynka b/k 2dkg, marchewka 2dkg, szpinak 3dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, cebula 2dkg, nać pietruszki 1dkg, przyprawy 1g, śmietana 2dkg). Gulasz wieprzowo- warzywny, kasza gryczana, ogórek (szynkab/k 6dkg, włoszczyzna 6dkg, przecier pomidorowy 2dkg, kasza 50dkg, ogórek 8dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Chrupki owocowe 1szt. |
Alergeny |
1,3,5,6,7,8,9 |
|
3,7,9 |
|
Jadłospis bezmleczny |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło roślinne (1,5dkg), serek vege (3dkg), ogórek/ rukola (3dkg), herbata rumiankowa lub mleko bez laktozy 200ml. |
Mix owoców: pomarańcza, jabłka 10dkg. |
Zupa szpinakowa (szynka b/k 2dkg, marchewka 2dkg, szpinak 3dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, cebula 2dkg, nać pietruszki 1dkg, przyprawy 1g, śmietana bezglutenowa 2dkg). Gulasz wieprzowo- warzywny, kasza gryczana, ogórek (szynkab/k 6dkg, włoszczyzna 6dkg, przecier pomidorowy 2dkg, kasza 50dkg, ogórek 8dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Chrupki owocowe 1szt. |
Jadłospis eliminacyjny (marchewka, szpinak) |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), serek topiony (3dkg), ogórek/ rukola (3dkg), herbata rumiankowa lub mleko 200ml. |
Mix owoców: pomarańcza, jabłka 10dkg. |
Zupa jarzynowa (szynka b/k 2dkg, kalafior 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, cebula 2dkg, nać pietruszki 1dkg, przyprawy 1g, śmietana 2dkg). Gulasz wieprzowo- warzywny, kasza gryczana, ogórek (szynkab/k 6dkg, włoszczyzna 6dkg, przecier pomidorowy 2dkg, kasza 50dkg, ogórek 8dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Chrupki owocowe 1szt. |
DATA |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
25.04.2025r PIĄTEK |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), schab gotowany/ser żółty (3dkg), papryka /pomidor (3dkg), kawa inka 200ml. |
Mix owoców: gruszka, jabłka 10dkg. |
Krupnik jęczmienny (szynka b/k 2dkg, kasza 3dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, koper 1dkg, przyprawy 1g, koper nać 1g). Ryba w ziołach, ryż, surówka z kapusty kiszonej (filet z miruny 10dkg, bułka tarta 1dkg, jajka na 1kg 2szt, przyprawy 1g, olej 3dkg, ryż 20dkg, kapusta 7dkg, papryka 1dkg, cebula 1dkg, oliwa 1g). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Jogurt owocowy 150ml, ryż preparowany 2dkg. |
Alergeny |
1,3,5,6,7,8,9 |
|
3,7,9 |
7 |
Jadłospis bezmleczny |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło roślinne (1,5dkg), schab gotowany/ser żółty bezglutenowy (3dkg), papryka /pomidor (3dkg), mleko bez laktozy 200ml. |
Mix owoców: gruszka, jabłka 10dkg. |
Krupnik jęczmienny (szynka b/k 2dkg, kasza 3dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, koper 1dkg, przyprawy 1g, koper nać 1g). Ryba w ziołach, ryż, surówka z kapusty kiszonej (filet z miruny 10dkg, bułka tarta 1dkg, jajka na 1kg 2szt, przyprawy 1g, olej 3dkg, ryż 20dkg, kapusta 7dkg, papryka 1dkg, cebula 1dkg, oliwa 1g). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Jogurt owocowy 150ml, ryż preparowany 2dkg. |
Jadłospis eliminacyjny (marchewka, szpinak) |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), schab gotowany/ser żółty (3dkg), papryka /pomidor (3dkg), kawa inka 200ml. |
Mix owoców: gruszka, jabłka 10dkg. |
Krupnik jęczmienny (szynka b/k 2dkg, kasza 3dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, koper 1dkg, przyprawy 1g, koper nać 1g). Ryba w ziołach, ryż, surówka z kapusty kiszonej (filet z miruny 10dkg, bułka tarta 1dkg, jajka na 1kg 2szt, przyprawy 1g, olej 3dkg, ryż 20dkg, kapusta 7dkg, papryka 1dkg, cebula 1dkg, oliwa 1g). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Jogurt owocowy 150ml, ryż preparowany 2dkg. |